Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het houden van konijnen, het koppelen, kopen of andere zaken? Dan is de kans groot dat je hier het antwoord vindt.

Kan ik beter één of twee konijnen samen houden?
– Konijnen zijn groepsdieren en daarom het meest gelukkig als zij met een of meerdere soortgenootjes samen leven. Mocht je echt maar één konijntje willen verkoopt een goede fokker deze alleen als hij/zij binnen wordt gehouden als huiskonijn. Maar het heeft niet de voorkeur. Konijnen zijn zeer sociale diertjes!

Zit er verschil in het gedrag van een ram en van een voedster?
– Vaak zijn rammetjes wat rustiger en stabieler van karakter. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik dit verschil bij de NHD niet altijd duidelijk merkbaar vindt. Het zijn rustige en lieve konijntjes. Mocht je één konijn willen zal ik wel eerder een ram aanraden.

Ik wil graag een koppeltje, welke combinatie is het beste om samen te houden?
– De beste combinatie voor een koppeltje is een ram samen met een voedster. Het rammetje moet dan gecastreerd worden en daarna heb je een blij en gelukkig koppel. Twee voedsters kunnen ook goed gaan, mits er genoeg ruimte is. Als de ruimte te klein is zie je vaak dat ze in het voorjaar gaan vechten i.v.m. hormonen.

Kan mijn koppeltje voordat de ram is geholpen nog bij elkaar blijven?
– Ja dat kan. Jonge konijntjes verhuizen over het algemeen met 8 weken. Rammetjes kunnen vanaf 12 weken vruchtbaar zijn en voedsters meestal vanaf 16 weken. Voordat ze de leeftijd van 14 weken bereiken zou ik ze van elkaar scheiden. Met 16 weken kan het rammetje meestal geholpen worden. Drie weken na de castratie is het rammetje volledig onvruchtbaar en kunnen ze weer gekoppeld worden. Je hebt daarom 5 tot 7 weken een tweede hok nodig.

Hoe gaat het koppelen van de konijnen?
– Het koppelen kan konijnen kan je het beste doen op neutraal terrein, dus een plekje waar beide konijnen nog niet zijn geweest. Vervolgens laat je ze hier met elkaar kennis maken. Als dit goed gaat kan je ze samen in het verblijf plaatsen. Maar dit van tevoren goed schoon! Het is normaal als ze even achter elkaar aanlopen of rennen, maar dit moet niet de hele tijd zo doorgaan. Het koppelen van een ram en voedster gaat in de meeste gevallen heel makkelijk. De koppeling van twee voedsters kan wat pittiger zijn en langer duren.

Hoe groot wordt de Nederlandse Hangoordwerg?
– Mensen vergissen zich vaak in de grootte van een NHD konijn. Ze denken dat deze net zo klein blijven als echte dwergjes van 1 kilo. Maar de NHD wordt zeker groter dan 1 kilo! Gemiddeld worden ze tussen de 1,2 en 1,8 kilo.